8.10.2009 - 12:33

Угода про створення і принципи діяльності виборчого блоку лівих та лівоцентристських сил

на період проведення виборів Президента України 17 січня 2010 року, місцевих органів самоврядування, міських, селищних і сільських голів та на чергових виборах до Верховної Ради України

Вісімнадцятирічне панування кримінально-олігархічного режиму, проведення політики, нав`язаної Сполученими Штатами Америки, верховодами НАТО, міжнародними фінансовими спрутами, завело Україну в глибоку прірву, відкинуло її на узбіччя цивілізації. Прозахідний зовнішньо-політичний курс призвів до небезпечного погіршення відносин з нашими найближчими сусідами і стратегічними партнерами. Нав`язування суспільству націонал-шовіністичної ідеології, системні порушення найвищими посадовцями Конституції і законів України, декларованих Основним Законом прав і свобод людини і громадянина розколюють суспільство, руйнують засади державності, створюють реальну загрозу національним інтересам.

Альтернативою цьому катастрофічному, самовбивчому для нашої країни курсу, є негайне відсторонення олігархічних кланів від влади, повернення її трудовому народу.

В нашому суспільстві визріває усвідомлення того, що досягти цієї мети можна лише об`єднаними зусиллями патріотичних сил, насамперед узгодженими діями політичних партій, громадських організацій і рухів лівого та лівоцентристського спрямування.

Враховуючи нагальні потреби суспільства і відгукуючись на вимоги широких кіл громадськості, уповноважені керівними органами представники партій лівої та лівоцентристської орієнтації домовились про таке.

1. Комуністична партія України, Партія «Справедливість», Політична партія «Союз лівих сил», Соціал-демократична партія України (об’єднана) створюють виборчий блок, відкритий для всіх політичних сил, які виступають проти антинародного компрадорського режиму, за радикальну зміну політичного курсу і виведення України з глибокої, всеохоплюючої кризи, за соціалізм. Питання щодо участі тих чи інших політичних партій у блоці вирішується лідерами політичних партій, які підписали угоду, консенсусом.

Цілі і завдання виборчого блоку викладаються у Декларації, текст якої додається.

2. Рішення про утворення виборчого Блоку приймається на Міжпартійному з’їзді, для чого:

У другій половині вересня – на початку жовтня 2009 року чотири вище названих партій проводять свої партійні з’їзди з таким порядком денним:

  • Входження партії до виборчого блоку.
  • Схвалення Декларації блоку.
  • Висунення кандидата на пост Президента України.
  • Вибори делегатів на Міжпартійний з’їзд блоку; (Пропонується обрання на Міжпартійний з’їзд блоку по 150 делегатів від кожної партії).

20 жовтня 2009 року проводиться Міжпартійний з’їзд блоку, на якому розглядаються такі питання:

  • Прийняття рішення (угоди) про створення блоку.
  • Висунення кандидата на пост Президента України від блоку.
  • Прийняття передвиборчої програми.
  • Вибори керівного органу блоку.

3. Діяльність блоку будуватиметься виключно на засадах товариської поваги і довіри, досягненні взаємоприйнятних компромісів, об`єктивній оцінці ситуації, усвідомленні відповідальності за долю країни і нашого народу при збереженні організаційної самостійності учасників блоку.

4. Для забезпечення узгоджених дій учасники блоку створюють Політичну раду у складі лідерів політичних партій, які входять до нього (в разі відсутності лідера – повноважений представник партії). Рішення Політичної ради приймається консенсусом і є обов’язковим для виконання всіма учасниками.

Засідання Політичної ради проводяться за рішенням її голови (кандидат на пост Президента України) в міру необхідності та за ініціативою будь-кого з учасників блоку.

З метою підготовки конкретних пропозицій з основних питань з розвитку держави, Політична рада разом з кандидатом на пост Президента України формує Координаційну раду. Її основні завдання та склад затверджуються Політичною радою.

5. Основними завданнями виборчого блоку на найближчу перспективу визначено:

- широке роз’яснення цілей і завдань блоку, аргументоване викриття антинародного, злочинного характеру правлячого олігархічного режиму;

- на виборах Президента України у січні 2010 року: підтримка кандидата, висунутого на Міжпартійному з’їзді, як єдиного кандидата від партій, що підписали Угоду;

- на виборах до місцевих органів самоврядування та голів міст і населених пунктів: висування єдиного списку кандидатів у депутати місцевих рад та узгоджених кандидатур на голів міст, селищ, сіл;

- розподіл квот на місцеві вибори визначається політичними радами вищого рівня за пропозиціями місцевих органів відповідного рівня. Політична рада блоку затверджує квоти для формування списків кандидатів у депутати до Верховної Ради АР Крим, обласних рад, міських рад Києва, Севастополя, міст – обласних центрів, міст з населенням понад 150 тисяч мешканців (міста Керч, Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Нікополь, Маріуполь, Макіївка, Горлівка, Краматорськ, Мелітополь, Біла Церква, Кременчук – всього 11 міст), за поданням політичних рад АР Криму, обласних, міст Києва та Севастополя. Обласні політичні ради затверджують квоти для виборів до районних, районних у містах і міських рад за поданням відповідних місцевих політичних рад.

Питання щодо виборчого блоку в АР Крим обговорюються на спеціальному засіданні Політичної ради блоку і затверджується окремим протоколом з урахуванням вимог Конституції АР Крим.

Кандидатів на посади міських голів Києва, обласних центрів, міст обласного значення з населенням понад 150 тисяч мешканців затверджує Політична рада блоку за поданням обласної політичної ради:

- на виборах до Верховної Ради України: висування єдиного списку кандидатів. Складання списку проводиться з дотриманням домовленостей про те, що у кожну десятку входить 50% представників КПУ, 50% представників партій, які підписали Угоду;

- створення достатньо широкого, професійно підготовленого, компетентного і досвідченого кадрового резерву для висування на посади в органи виконавчої влади всіх рівнів; узгодження кадрових пропозицій на конкретні посади.

6. Тактику узгоджених дій на наступних парламентських виборах буде визначено з урахуванням політичної ситуації, яка складеться на час їх проведення, і досвіду, набутого в ході кампаній по виборах Президента України та органів місцевого самоврядування.

7. Учасники блоку утримуватимуться від публічної критики один одного та винесення на широкий загал неузгодженостей і протиріч, які можуть виникати між учасниками блоку.

Прийнято 14 вересня 2009 року в м. Києві

Твитнуть

Коментарі, залишені відвідувачами сайту

  1. Варто було в символах блоку лівих сил від “Справедливості” розмістити партійний прапор, що схвалено Радою партії

    Комментарий от Rostislav.chapyuk — 15/09/2009 @ 3:54

Вибачте, коментування на разі закрито