27.03.2014 - 14:44

Олег ДолінськийСьогодні основною темою, яка йде наряду з російською агресією, є федералізація. Ця тема є не новою, але останнім часом її нав’язують, як чи не єдиний вихід з кризи, яка панує в Україні. Нібито люди в різних регіонах різні, історія і культура різні, тому робимо окремі «князівства» і всім буде щастя. Готуючись до президентських, майбутніх парламентських та місцевих виборів, об’єднані ліві мають запропонувати шляхи збереження унітарного устрою країни з урахуванням цих факторів.

Давайте проаналізуємо. Чи принесе федералізація анонсованого деякими політиками стабілізації? Очевидно ні. І ставити в приклад федерацію тієї ж Німеччини, яка складалась еволюційним шляхом протягом тривалого часу, є принаймні недоречним.

Федералізація для України сьогодні – це гарантований розпад держави, чого і прагнуть в першу чергу Росія, а також інші суб’єкти геополітики. Чи в когось є ще сумніви, що Євросоюз та США не є благодійними організаціями і переслідують, в першу чергу, власні інтереси?

Зберегти єдність України, забезпечивши благополуччя громадян можна в інший спосіб - децентралізувати владу, тобто передати певні владні функції з центру на місця. Але й тут не все так просто.

Децентралізація має відбуватись разом з реальною реформою системи органів державної влади, запровадженням ефективних антикорупційних заходів, посиленням громадського контролю над діяльністю чиновників та правоохоронних органів, змінами в судовій системі. Інакше передача повноважень на місця означатиме феодалізацію країни. Місцеві керівники стануть фактично панами у своїх вотчинах, до речі, такі явища спостерігаються і при наявних повноваженнях. Керівники адміністрацій, райрад, правоохоронці, прокурори, судді пов’язані родинними чи партійними зв’язками. Держава не впливає в повній мірі на ситуацію в таких регіонах.

Разом з цим повинен бути запроваджений механізм запобігання узурпації влади на місцях. Щоб не вийшло, як у Вінниці, де під приводом наведення порядку були спочатку знищені районні ради, а згодом введено однопартійну систему. Така ж схема фактичної узурпації влади доказала свою неефективність і в Полтаві, де та маловідома партія «Совість України», має більшість в раді.

Влада, яка перебирає повноваження стає безконтрольною, а безконтрольна влада, якою б гарною та професійною не була б, приречена на зловживання.

А так, головною метою має стати не просто децентралізація влади, а недопущення перетворення зловживань безконтрольної центральної влади в панщину влади місцевої.

Одну з основних ролей в цьому процесі мають зіграти українські партії і громадські організації соціально-справедливого спрямування. Адже зрозуміло, що питання національного єднання і становлення української нації практично вирішилось. Не в останню чергу завдяки військової агресії Кремля, як це не парадоксально. Тому на перший план виходять проблеми соціальні. Їх вирішення очевидно не є пріоритетним для ліберальних партій, які сьогодні знаходяться у парламенті. Отже, для об’єднаних лівих попереду багато роботи.

Олег Долінський,
член Політради партії, м.Вінниця

Твитнуть

Коментарі, залишені відвідувачами сайту

  1. Олег прав.На Донбассе в таком случае вообще ничего не поменяется.И я бы не переоценивал роль общественных организаций.На Востоке они в основном провластные.

    Комментарий от MAHNO — 27/03/2014 @ 15:07

  2. Путін хоче через федералізацію акуратно по шматочках зжерти Україну! Хто хоче диктатури, ізоляції- прошу! Я ніколи!!

    Комментарий от Микола — 27/03/2014 @ 18:51

  3. Гарно все написано, але головним зараз має бути підготовка до захисту країни від агресії Росії.

    Комментарий от Олександр — 27/03/2014 @ 20:58

  4. Зрозуміла позиція Олега, вона перегукується із програм ними принципами Олісу. Треба тиснути на ЗМІ, владу- щоб так було.

    Комментарий от Черкаси — 28/03/2014 @ 21:36

  5. Тошнить, коли слухаєш дибіла Лаврова. Нахабна особа лізе в наші справи, хоче керувати. А ми відповідаємо: жінки трусливих чоловіків з Армії забирають!! Не країна, а щобло споживацьке, ліниве і тупе! Всі об нас ноги обтирають. Де національна гордість???

    Комментарий от Андрій — 29/03/2014 @ 8:27

  6. Как классически регионалы сбрасывают балласт и ровняют крен корабля! Повыводили всякую падлу из партии, отчаянно дурят народ!! Вот бы и в свое время так сделать СПУ?! Классики и цынники омерзительные.

    Комментарий от Павлів — 29/03/2014 @ 16:59

  7. Теми федералізації та децентралізації сьогодні важливі, але не на першому місці.
    Спочатку треба пройти єтап дострокових виборів президента. Варто чітко нам визначитися: за кого ми, ОЛіС? кого оберемо (якщо ВВП не зірве вибори!)- знову олігарха чи вже націоналіста або терориста? Самі ж тільки ляскали язиками, а не спроможні на серйозні кроки. І дерева садити треба, але важливіше обрати більш-менш народного президента!

    Комментарий от М.Гай — 29/03/2014 @ 20:42

  8. Андрію! Маємо те, що маємо…Країна лінивих, боягузів та хворобливих, без честі та совісті, але зато з масою “заслужених”, в т.ч. педагогів, матерів-героїнь, проч. А як тяжко стає, не дай бог війна, то майже всі “в кущах”, є якісь причини!?

    Комментарий от М.Гай — 29/03/2014 @ 22:02

  9. Т. Гай правий! Вибори- головне! Але в нас немає ресурсу- ні кадрового, ні фінансового. Є інтелектуальний. І при певних грошах наш кандидат був би не гіршим Гриценка, яроша, Симоненка, бойка,Ляшка…. Але у нас половина мертвих п/о. Гроші- в олігархів, Росііі, бандитів. Ми не хочемо брати там! Вихід:: не підтримувати нікого! Особливо закликати не голосувати за КПУ і Ригів. Не голосувати за Свободу і Яроша. Не голосувати за олігархів- Пороха, Рабиновича,Тігіпку! Парадокс!!!? Найближче до нас Юлька, адже недолугого Кличка оточення Ганебно спалило. Її заяви геть йдуть в руслі с- д . Що робити? ????? Бачу два виходи: не підтримувати нікого, а ми не беремо участі із- за драконівського закону- треба хоч 50 млн на мін боротьбу! Ми не одні– півтораста партій не беруть участь також(СПУ,народники Литвина…). Або підтримати Пороха із певними вимогами- відмова від бізнесу, визнання необхідності деолігархізаціі… Що не можливо на практиці. Починаємо дискусію?! Не підтримувати нікого- не йти на вибори- на руку агресору і сепаратистам. На Політраді ставимо крапку.

    Комментарий от Черкаси — 30/03/2014 @ 12:18

  10. І Гай правий і Черкаси правду-матку ріжуть. Хочеться лише зауважити, що для того, щоб висувати комусь певні вимоги, потрібно мати певну вагу в політикумі держави, як мінімум розбудовану структуру. А ОЛІС перетворилась в теоретичного генератора хороших ідей, яким не здійснено збуватися по причині відсутності практичної роботи.

    Комментарий от Олександр — 30/03/2014 @ 20:18

Вибачте, коментування на разі закрито