15.03.2012 - 13:25

Василь ПетрівУ своїх виборчих програмах кандидати на пост Президента України Ю.Тимошенко, В.Ющенко, В.Янукович обіцяли підтримку і виконання законів щодо дітей війни. Проте, жоден з них, будучи при владі так і не звернув увагу на проблеми цих знедолених громадян. Це яскраво проявилося в дні підготовки до відзначення річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. В Постанові Кабінету Міністрів України “Про допомогу ветеранам війни”, нас, Дітей війни, навіть не згадали. Влада чомусь нас забуває і жодної допомоги, бодай мізерної, не передбачила.

Хіба ж ми не зазнали поневірянь в роки війни? Наше дитинство, обпалене вогнищами війни, припало на голодні, холодні роки. Війна забрала у нас найдорожчих людей - батьків, залишивши напівсиротами, а то й повними сиротами. Чимало з нас стали інвалідами з дитинства чи інвалідами загального захворювання.

Наше покоління - Діти війни - було позбавлене дитинства, незалежно від того де були їхні батьки в довоєнні роки і в роки війни. Всі вони страждали однаково.

Сьогодні ми маємо пенсії, здебільшого, на рівні прожиткового мінімуму, а то й нижче. Закон України “Про соціальний захист Дітей Війни” в частині доплати 30% від мінімальної пенсії, так і не виконується. Конституційний суд 26 грудня 2011 року надав право Кабінету Міністрів самостійно встановлювати розміри виплат всім пільговикам, в тому числі, і Дітям Війни. Тільки незначна частина Дітей Війни через суди добилася виплати, та в 2011 році ці виплати зупини, навіть за рішенням судів.

Уряд мотивує це тим, що на 2012 рік підвищено пенсії ряду категорій громадян, зокрема Дітям Війни, відповідно до Закону про їх соціальний захист:
з 1 січня - 57,54 грн.(7%); з 1 квітня -58,66 грн.; з 1 липня - 59,08 грн.; з 1 жовтня - 59,92 грн.; з 1 грудня - 61,88 грн.

Ця мізерна надбавка позбавляє можливості звертатися до суду щодо відстоювання своїх життєвих прав. Це ганьба теперішніх чиновників та депутатів Верховної Ради.

Чому в повному обсязі не виконується Закон України “Про соціальний захист дітей війни”?

Болючим питанням є пільги на проїзд для дітей війни. Згідно ст.5 вищевказаного Закону “Пільги дітям війни” надається безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області за місцем проживання.

Проте, продовжується знущання горе-перевізниками ганебною поведінкою - принижуючи пасажирів похилого віку.

Ось один із багатьох прикладів. Водій автобуса, що курсує маршрутом “Дрогобич-Львів”, зупинив автобус серед поля і виштовхнув 75-річну жінку разом з речами.

Конкурсний комітет по транспорту Львівської обласної державної адміністрації, членом якого я являюсь, намагається навести порядок в організації транспортного обслуговування, але культура залежить від самих водіїв та їх керівників.

Навіщо влада влаштовує зайве випробування для Дітей Війни? Їх, тих випробувань, на нашу долю випало сповна. Голодний 1947 рік, сталінські п’ятирічки, війна, аварія на Чорнобильській АЕС…

За роки незалежності України нам не повернули заощадження, які ми відкладали “на чорний день”, тривалий час обмежують розмір пенсій, не враховуючи трудового стажу. Нічого нам не дісталось від поділу майна України від “ваучеризації промисловості”, яка практично створювалась руками дітей війни. Багато хто з нас не має можливості отримувати належну медичну допомогу, санаторне лікування через те, що не виконується ст.49 Конституції України про безоплатну медичну допомогу.

Щодня нас стає все менше і менше…

На Львівщині громадян зі статусом «Діти Війни» числиться на 1 січня 2012 року 261753 особи, тоді, як на 1 січня 2009 року їх було 300337. Тобто, протягом трьох років померло з різних причин нелегкого життя 38584 дітей війни, що становить щорічне їх зменшення майже на 13 тисяч.
Йдучи на вибори, правляча коаліція і т.з. опозиція обіцяли нашому поколінню гідну старість, підвищення соціальних стандартів життя, згідно Закону України «Про соціальний захист дітей війни».

Сьогодні ми бачимо як нас просто обдурили.

На проведеній звітно-виборній конференції Львівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Захист дітей війни», на яку крім делегатів були запрошені депутати, керівники державних адміністрацій, служб соціального захисту і Пенсійного фонду, різних політичних партій, представників ЗМІ. Всього в конференції прийняло участь більше двох тисяч активних осіб з різних районів Львівської області.

У конференції взяв участь голова Всеукраїнської громадської організації, автор Закону України «Про соціальний захист дітей війни» Олександр Баранівський, який був приємно вражений активністю учасників конференції. Щиро і правдиво відповідав на їх проблемні і болючі запитання.

Таке широке представництво конференції говорить про те, що нам не байдужі умови життя людей похилого віку, чиї проблеми можна здолати лише спільними зусиллями.

Для ефективнішої діяльності обласної громадської організації “Захист дітей війни” затверджено новообрану Координаційну Раду, Правління і Контрольну комісію, членами яких є юристи, економісти, педагоги, інженери, товарознавці, письменники, науковці, бувші держслужбовці, представники транспортних служб та інші фахівці.

Львівська обласна організація “Захист дітей війни” єднає громадян різних політичних поглядів та віросповідань. Наша мета - домагатися, щоб виконувалися державні закони, що стосуються дітей війни, всіма способами захищати інтереси цієї категорії людей, сприяти згуртуванню і єднанню громадян в суспільстві.

Конференція показала, що у нас ще є достатньо пороху в порохівницях, щоб не бути пасивними спостерігачами за тим, що діється довкола нас, а бути активними громадянами і своїми діями, поведінкою, чином бути гідним прикладом для наших дітей, онуків та правнуків.

На цій конференції було прийнято і направлено Звернення до Президента України, але жодної відповіді не отримали.

Сьогодні до нас звертаються сотні дітей війни. Хто не має можливості спілкуватись по важкому стану здоров’я, залучаються їхні діти і внуки, адже згідно Статуту ВГО “Захист дітей війни” членом Організації може бути кожний громадянин України, який визнає і практично реалізує його вимоги в своїй роботі.

Всім членам нашої Організації безкоштовно надаються консультації та юридична допомога по виконанню пільг, вказаних в ст.5 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”.

Відчувши свій захист, громадяни зі статусом діти війни і їхні рідні та близькі, стають членами нашої обласної Організації і залучаються до всіх заходів, які організовують Координаційна і Громадська Рада.

Обласна Організація «Захист дітей війни», згідно Статуту, має право співпрацювати з різними політичними та громадськими організаціями. Проте, не з тими, що поширюють ненависть серед людей. Так, соціалісти, яким вдалося “присвоїти” печатку Львівської міської організації, не знайшли нічого кращого, як тільки на словах видавати себе ще і за обласну організацію. Приймають непоінформованих про суть своєї діяльності громадян, видаючи їм паралельно посвідчення членів міської громадської організації «Захист дітей війни» і членів “Всеукраїнської партії “Діти війни”, намагаючись підім’яти під себе нашу офіційно зареєстровану Львівську обласну організацію Всеукраїнської громадської організації “Захист дітей війни”.

Вони намагались своєю «спецгрупою» авантюрними криками і ганебною поведінкою зірвати проведення конференції, але провокація їм не вдалася, як і в інших масових зустрічах і заходах, організованих обласною організацією. Діти війни Львівщини зрозуміли і усвідомили, що довкола львівських прихильників соціалістичних марень об’єднуються тільки духовні чужинці.

Про їх зловживання журналіст газети “Експрес” Богданна Мартиник описала в статті “Дітей війни дурять” (№82 від 28.07.2011р.). Сумнівну діяльність даної організації неодноразово висвітлювалось і в газетах “Наша Батьківщина” та “Високий Замок”.

Діти війни! Не піддавайтеся на будь-які провокації, які йдуть від збанкрутілих політиків.

Тепер ми повинні голосувати за тих, хто по-християнськи буде піклуватися за нас - літніх людей - дітей війни!

Ми будемо підтримувати ідеологію тієї партії та організації, яка захищає людину та в цілому український народ, а не тільки свої вузькопартійні інтереси.
Всестороння діяльність Львівської обласної громадської організації “Захист дітей війни” проводиться на власному ентузіазмі, хоча потребує відповідних фінансових і матеріальних витрат. Будемо вдячні тим, хто відгукнеться і надасть доброчинну допомогу, яка ще більше розкриє можливості нашої роботи з людьми похилого віку (м.Львів, пр. Т.Шевченка, 7 кім. 7, тел.242-64-15; 098-450-88-89).

Наша організація створена не тільки для того, щоб воювати з водіями та чиновниками, але як і будь-яка інша потужна організація у вирішальні моменти історії Держави, як вибори, референдуми, мітинги - можемо суттєво вплинути на позитивний хід цього процесу, запропонувати і відстояти своє рішення на користь менш забезпечених верств населення.

Не обманюймо людей, бо тільки безвідповідальні політики можуть собі дозволити обіцяти нові пільги, гарантії та компенсації в той час, коли не забезпечуються соціальні пільги вже гарантовані Законом України «Про соціальний захист дітей війни».
Зневага до нас може привести до активних дій, подібних до чорнобильців та афганців. Невже можновладці зневажають своїх рідних і близьких, що мають статус «Діти Війни»!?

Не дратуйте людей похилого віку, які зневірені в своїй долі, і остання надія на Вас, урядовці, може перейти межу свого терпіння.

Нас - більше 250 тисяч! А якщо врахувати ще кількість наших дітей і внуків, котрі любою ціною стануть на захист своїх батьків, дідусів і бабусь?!

Голова Львівської обласної організації «Захист дітей війни»

Василь Петрів

Твитнуть

Коментарі, залишені відвідувачами сайту

  1. З часу прийняття ЗУ “Про соціальний захист дітей війни” люба влада діяла за принципом: “Чим більше вас менше - тим більше нам краще!”. Це ж стосується інших пільговиків: ветеранів, “афганців”, “чорнобильців”…

    Комментарий от Михайло Гай — 16/03/2012 @ 15:23

Вибачте, коментування на разі закрито