27.03.2012 - 16:25

Наприкінці лютого поточного року у Коростені відбулися установчі загальні збори міської громади, на яких було прийнято рішення про створення міської організації «Союз ветеранів ліквідаторів Чорнобильської катастрофи». Головою обраний О. І. Данильчук, а головою ради В. Ф. Юшкевич. Саме з ним наш кореспондент нещодавно мав зустріч, під час якої підіймались питання соціального захисту тих осіб, які постраждали від Чорнобильського лиха.

- Віталію Федоровичу, які цілі і завдання вирішуватимуться у новоствореній громадській організації?

- Перш, ніж відповісти на поставлене питання, хочу зазначити, що наше громадське об’єднання виникло з ініціативи ліквідаторів та представників партії «Об’єднані ліві та селяни» (колишня партія «Справедливість»), а також на основі Всеукраїнської організації «Союз ветеранів ліквідаторів Чорнобильської катастрофи». Міську організацію ми створили для того, аби і в Коростені консолідувати ліквідаторів, вирішувати і долати ті негаразди, які виникають в сфері побуту, медичного обслуговування, інших соціальних питаннях. Крім того, ми братимемо активну участь в обговоренні нормативних актів, які стосуються ліквідаторів, представляти та захищати їх законні права у державних органах. Маємо на меті тісно співпрацювати з засобами масової інформації, встановлювати контакти із зарубіжними організаціями, а також установами, приватними підпри-ємствами, благодійними фондами для здійснення своєї програмної діяльності.

- Наскільки мені відомо, на установчих зборах при заснуванні міської організації Союз ветеранів ліквідаторів Чорнобильської катастрофи» підіймалась низка й інших важливих питань, які стосуються наведення ладу і справедливості саме в соціальному захисті тих, хто приборкував атомного монстра?

- Так, 29 лютого 2012 року, а саме в цей день офіційно створена наша міська громадська організація, було піднято і обговорено низку питань, які тим чи іншим чином стосувались чорнобильців. Скажімо, згідно отриманих нами даних від Міністерства соціальної політики, під час перевірки правильності видачі посвідчень «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» з 400340 справ 23259 особам уповноваженими комісії видачу посвідчень визнали безпідставною. Саме через лже-ліквідаторів ті, хто дійсно, жертвуючи власним здоров’ям, а то і життям, не змогли отримати повноцінної допомоги. Недосконалість Чорнобильського законодавства призвела до зловживань такого масштабу, що під загрозу була поставлена фінансова стабільність держави.

Крім того, виникла велика кількість організацій чорнобильського забарвлення, керівники багатьох з яких переслідували одну єдину мету - наживу. На жаль, це продовжується по сьогоднішній день, коли справжні ліквідатори приречені на хвороби та борються з бюрократичною байдужістю, а «чорнобильські» пройдисвіти отримують лжеінвалідність і пільги в повному обсязі. І ліквідатори усвідомили, що без протистояння цим негативним явищам неможливо позитивно вирішити питання чорнобильських пільг, пенсій тощо. Тому разом з головою Коростенської міської організації «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи» Олександром Данильчуком ми звернулися до міського голови Володимира Москаленка з низкою побажань і пропозицій.

- Що це за пропозиції?

- Назву тільки деякі з основних. На мою думку, люди вже починають розуміти, що соціальні чорнобильські проблеми, якщо їх не вирішити терміново, можуть призвести країну до фінансової катастрофи. Тож необхідно публікувати списки всіх ліквідаторів і всіх чорнобильських інвалідів, що розкриє людям очі на масштаби зловживань. Адже тоді буде значно легше розпізнати, дійсно людина хвора, або та чи інша хвороба нею куплена.

Необхідно також ознайомити громаду з результатами перевірки правоохоронними органами першочерговості отримання чорнобильських виплат за рішеннями судів. Тоді ми будемо знати прізвища, імена і посади тих нечистих на руку ділків, яких справжній ліквідатор і інвалід не можуть отримати повноцінної медичної допомоги.

Тривожить нас і так звані безкоштовні ліки за рецептами. Часто-густо буває так, що приходить інвалід-чорнобилець в аптеку, а ліків безкоштовних, які саме йому потрібні, немає в наявності. Тож потрібно розробити механізм, при якому безкоштовні ліки, скажімо, для інвалідів-чорнобильців були б профінансовані і закуплені в достатній кількості.

Хвилює й те, що у громадському транспорті зменшено до одного пільгові місця. Тож, на нашу думку, необхідно збільшити кількість пільгових місць хоча б до двох у міському транспорті для інвалідів усіх категорій.

Є пропозиція й щодо путівок. На нашу думку, потрібно через ЗМІ щоквартально оприлюднювати скільки і куди поступило санаторно-курортних путівок, аби вони згодом не пішли кудись не за призначенням. А путівки для дітей необхідно виділяти прямо на Коростень.

Тривожить і харчування дітей. За даними Житомирської обласної санітарно-епідеміологічної станції, яка робила перевірку шкільних їдалень у Коростені, серед іншого виявила і те, що дітям просто недодають деякі продукти харчування. В цілому ж потрібно вимагати у Кабміну збільшення фінансування дитячого харчування.

- Які, на Вашу думку, ще питання хвилюють чорнобильців сьогодні?

- Чорнобильці не проти того, аби на курганах, тобто на меморіальному комплексі, що по вул. І. Франка, створити алею пам’яті ліквідаторам, які померли та занести їх імена до книги Пам’яті. Доцільно, на нашу думку, пам’ятник афганцям з парку культури і відпочинку ім. М. Островського перенести також на кургани, об’єднавши таким чином увіковічення і загиблих воїнів-афганців і чорнобильців-ліквідаторів. З такою пропозицією ми також звернулися до міського голови.

Дотепер хвилюють коростенців і проблеми з МДФ. Ми внесли пропозицію зробити там більш якісні очисні споруди, а в подальшому облаштувати замкнутий цикл очистки відходів, аби вони при будь-яких обставинах не потрапляли в навколишнє середовище. І сьогодні, коли, наскільки мені відомо, є домовленість керівництва МДФ з «Водоканалом» щодо надання послуг, частину цих коштів слід було б спрямувати на удосконалення очисних споруд, які можуть не витримати додаткових навантажень.

Розмовляв Петро ЗОСИМЕНКО

Твитнуть

Коментарі, залишені відвідувачами сайту

Поки що немає нічого.

Залишити коментар