27.09.2013 - 10:31

27 вересня голова партії «Об’єднані ліві і селяни» Станіслав Ніколаєнко відвідав місто Кіровоград, де відбулися урочисті заходи з нагоди 95-річчя видатного українського педагога Василя Олександровича Сухомлинського.

У Кіровоградській обласній філармонії зібралося більше 700 осіб з України, Росії, Білорусії, Китаю та інших країн. Серед них були представники урядових делегацій, місцевої влади, вчені, педагоги та усі поціновувачи таланту В.Сухомлинського.

Виступаючи перед гостями заходу, Станіслав Ніколаєнко зазначив: «Немає в Україні та, певно, і на планеті Земля педагога, який би не був знайомий із творчою спадщиною В.О. Сухомлинського. 48 книг, більше 500 статей, півтори тисячі казок і оповідань для дітей. Тільки книга «Серце віддаю дітям» витримала майже 60 видань на трьох десятках мов. Разом з тим, вивчення творчої спадщини В.О. Сухомлинського потребує більшої державної уваги, назріла і перезріла необхідність перевидання багатьох його творів, в т.ч. і дитячих».

Лідер об’єднаних лівих виказав тривогу щодо зниження уваги держави до проблем освіти, особливо школи. «За останні 5 років щорічне фінансування галузі зменшилось із 7,2% до 6,1% від ВВП. А це менше на 3,9% від передбаченого Законом «Про освіту». Щорічно школи, вузи, дитсадки недоотримують майже 50 мільярдів гривень! За останні 5 років країна втратила 730 шкіл, а збудовано лише 92. В той же час 1600 навчальних закладів потребують капітального ремонту. Нагадаю – за три роки 2005-2007р.р. ми збудували 160 шкіл!

Тихою сапою уряд оминає ст. 57 Закону «Про освіту». І якщо на початок 2008 року середня зарплата педагога досягла і навіть перевищила рівень середньої зарплати в Україні, то нині ця різниця сягає більше 700 гривень на місяць не на нашу користь. А від зарплати в промисловості ми відстаємо на 1,3 тисячі гривень! А в кабінетах Мінфіну вже прораховуються варіанти здешевлення освіти, відмова від доплат за стаж, вчені звання, класне керівництво, перевірку зошитів і т.і. Цього допустити не можна!», - зазначив політик.

Станіслав Ніколаєнко повідомив, що 23 жовтня відбудуться парламентські слухання щодо стану середньої освіти в Україні. Партія «Об’єднані ліві і селяни» спільно із Громадською Радою освітян і науковців України бере участь у їх підготовці.

На цих слуханнях освітянська громада хоче пучити відповіді на запитання, чому півтора року не затверджувалися документи, схвалені ІІІ з’їздом освітян, а в прийнятих в решті-решт документах зникло майже все цінне, корисне і так необхідне галузі. Чому не порадившись з громадою, відмінені почесні освітянські відзнаки імені Антона Макаренка, Івана Ткаченка, Олександра Захаренка, Софії Русової, Петра Могили. Чи піде на користь країні новий Закон «Про професійну освіту». Чи не стане він приводом для чергової оптимізації, злиття і знищення технікумів і профтехучилищ. Перезріли терміни прийняття нового Закону «Про вищу освіту» з вкрай необхідною дебюрократизацією, автономією і демократією науково-педагогічних колективів, а не свавіллям казначейства.

На завершення виступу Станіслав Ніколаєнко привітав всіх освітян І науковців з 95-річницею славетного педагога та побажав процвітання, успіхів і реалізації всіх мрій Василя Сухомлинського.

Прес-служба партії «Об’єднані ліві і селяни»

Твитнуть

Коментарі, залишені відвідувачами сайту

  1. Треба щоб усі лідери партіі: від міста, району, області, Украіни— обов’язкоао брали участь у публічних заходах!

    Комментарий от Андрій — 28/09/2013 @ 12:21

Вибачте, коментування на разі закрито