19.10.2013 - 14:00

Шановні колеги!

Аналіз сучасного партійного законодавства демократичних та демократично орієнтованих держав світу свідчить, що політичні партії є головними інститутами політичної системи цих держав.

Є три головних правових ознаки, які властиві політичній партії як правовому інституту.

По-перше, політична партія – це суспільне об’єднання головною метою участі якого у політичному процесі є завоювання та здійснення (або участь у здійсненні) державної влади у рамках і на основі конституції та чинного законодавства.

Це – головна ознака політичної партії, яка виділяє її серед усіх інших суспільних об’єднань.

По-друге, політична партія – це суспільне об’єднання, що має політичну програму, у якій відображається погляди цієї партії на суспільний та державний устрій, інструменти та механізми здійснення на практиці політичної програми.

Фактично, кожна партія через свою програму показує своє бачення розвитку економічних, соціальних і політичних процесів у державі з виходом на інтереси більшості членів суспільства. Щоб вирішити перше питання – питання влади – необхідно отримати прихильність і підтримку громадян саме через запропонування альтернативних діючим на цей момент моделей і шляхів розвитку.

По-третє, для політичної партії неодмінною умовою її існування є наявність формалізованої організаційної основи. І ця вимога передбачена законодавством більшості демократичних країн.

Таким чином, ґрунтовна програма партії, яка дає відповіді на питання, що хвилює людей, кожну суспільну верству, донесена до них через розгалужену систему партійних організацій, через структури у громадах і колективах здатна підняти прихильників партії на її підтримку у час виборів та привести партію до влади.

Фактично, інформаційна, пропагандистсько-роз’яснювальна, системна робота партії на основі своєї програми є головним інструментом популяризації ідей, стратегій та формування когорти загальнонаціональних і регіональних лідерів за якими підуть люди.

Значення партії – і це треба пам’ятати! – не обмежуватися лише виборами. Вона – постійно діючий інститут політичної системи, здатний ефективно впливати на процеси, за умови активної роботи на основі програми партії.

Щодо поданої на розгляд Політради проекту програми партії хочу зауважити.

Перше. Партійна програма – це не «кабінетний» документ для внутрішньої потреби і закритої дискусії; це, водночас, й не науковий трактат для інтелектуальних вправ. Це – сконцентрована оцінка реального стану суспільства і держави та ролі і місця людини у суспільстві і державі, де панує несправедливість і право сили, а не сила права.

Оцінка ця зроблена в результаті глибокого аналізу динаміки змін (переважно негативних) в Україні за роки незалежності, тенденцій європейської та світової економіки і розвитку соціальних, політичних процесів та явищ. В основу ґрунтовних висновків покладені праці видатних вчених із соціалістичним світобаченням, які залишили помітний слід, передусім, в українській економічній науці. На основі цієї оцінки будується бачення розвитку, бачення майбутнього. А це – демократичний соціалізм і суспільство, де панують справедливість, рівність, свобода і солідарність, як альтернатива кримінально-олігархічному капіталізму.

Друге. Наша партія, історія якої сягає майже півтора десятка років, посилена об’єднанням з іншими лівоцентристськими патріотичними партіями, ніколи не ставила перед собою егоїстичну мету здобуття влади за принципом: «Чим гірше – тим краще». Навпаки, нашим базовим гаслом було і є: «Наша влада – завтра; рятувати людей і Україну – вже сьогодні!»

Саме тому проект програми містить ґрунтовні економічні і соціальні пропозиції, базові підходи щодо здійснення комплексу реформ, котрі, на наше переконання, здатні здолати кризу і вивести Україну з глухого кута.

Третє. Проект структурований за розділами:

1. За що ми боремося. Наші цінності.

2. Україна на початок ХХІ століття.

3. Криза як реальна загроза втрати незалежності і державності із структурними складовими: «Україна – типовий зразок олігархії», «Вихід із ситуації – зміна нинішньої системи влади».

4. Партія і пріоритетні напрямки її діяльності із структурними складовими: «Відновлення виробничої сфери», «Подолання енергетичної залежності», Наукова, інформаційна та оборонна безпека»

5. Особливість діяльності партії, її стратегія і тактика із підрозділами: «Згуртування лівих сил – об’єктивна необхідність», «Наша мета – сучасний європейський соціалізм», «Демократія – основний інструмент нашої боротьби», «наріжні камені справедливості».

Така структура дає змогу системно окреслити наші пріоритети, які лежать в площині не внутрішнього саморозвитку партії – це вирішується в результаті поточної партійної роботи та визначається статутними, правовстановлюючими документами, керівними і виконавчими органами партії; – вони, ці пріоритети, орієнтують на потреби людей, усього суспільства, дають відповідь на питання що і як треба зробити аби здолати гостру кризу, всебічно поліпшити життя людей, відродити Україну.

Четверте. Документ винятково чітко вказує на те, що комплекс глибоких антикризових заходів, які ми пропонуємо, можна і потрібно здійснити, розпочавши з головного – усунути олігархів та провідників їхніх інтересів від влади. Природа олігархії, яку дослідив ще античний філософ Аристотель, одна: вони стоять над законом, їхня сваволя нищить людей і державу, така зграя має бути – і буде! – усунута. Бо «розкіш і розбещеність багачів, які ображають людську громаду, легко можуть викликати повстання, результатом яких неодмінно буде падіння олігархії».

Цей, винятково важливий акцент, який пояснює багато чого в сучасній Україні, чітко прописаний в проекті програми і вказує на головне зло, яке, власне, породжує всі інші біди в нашій державі.

П’яте. Проект програми вперше в сучасній політичній історії України акцентує на типології класів і новітній теорії захисту класових і суспільних інтересів, яку у ХХІ столітті слід розглядати в гуманістичному, загальноцивілізаційному контексті. Звичайно, це тільки перші акценти. Сучасні підходи до класової боротьби у новітній історії – серйозне завдання для теоретичної роботи партії.

Такі, у загальних рисах, основні особливості проекту програми партії. Звісно, кожен із партійного активу має змогу додати своєї інтелектуальної складової до цього важливого документа. Очевидно, аж до з’їзду партії будуть враховуватися пропозиції, які надійдуть, адже такий документ має увібрати колективну думку. І це дасть змогу вийти на з’їзд партії із добротним програмним документом для суспільства і нашої політичної сили.

Проект Програми партії завершує гасло: «Справедливість в Україні буде!». Тільки віра у це має рухати нами в нашій чесній боротьбі за щасливу долю. Додам російською: «Наше дело правое, потому, что оно левое и справедливое! Победа будет за нами!».

Твитнуть

Коментарі, залишені відвідувачами сайту

Поки що немає нічого.

Вибачте, коментування на разі закрито